среда, 3. април 2013.

DŽINS

Verovatno mnogi od vas znaju da je prvi džins  napravljen u Đenovi, za potrebe mornara.Istorijat farmerki počinje u 16. veku u blizini Dongarii tvrđave, nadomak Mumbai-a. Seljaci su proizvodili tanku pamučnu tkaninu, poznatu kao dungaree i bojili je prirodnim indigom.Mogle su se nositi suve ili mokre, a po potrebi mornari bi ih lako urolali i pretvorili u bermude. Prane su u morskoj vodi, prikačene za brod, tako da su od slane vode vremenom postajale bele. Navodno, i reč džins potiče odavde.
 Pedesetih godina prošlog veka, džins postaje oznaka protesta mladih protiv uštogljenosti -fina deca u pantalonama radnika. Neki bioskopi i restorani, u to vreme, odbijaju da prime goste u farmerkama, dok učenici koji dolaze u džinsu bivaju izbačeni sa časova. Šezdesetih godina džins postaje prihvatljiv, dok u sedamdesetim doživljava pravi procvat u Americi. Hipi kultura je džins bojila, obično u psihodelične šare, dok je u istočnijim zemljama džins predstavljao zapadnjačku dekadenciju, te je bio ekskluzivna roba teška za nabavku. Setite se samo kako su se momci iz čuvenog četverca iz još poznatijeg filma Bal na vodi morali žrtvovati kod Rade švercerke ! Ej, džins je to a u vreme socijalizma  šezdesetih godina dvadesetog veka farmerke su u Jugoslaviji posedovali samo oni koji su imali rođake u inostranstvu.A tek cuveni Miki Rubiroza iz serije Grlom u jagode koji je uvek bio korak ispred svoje generacije, pa je tako nabavivši par čuvenih leviski izazvao pravu pubertetsku zavist kod Baneta Bumbara.Ali je zato Bane imao savremenu baku koja je cuveni par farmerica nabavila u obliznjem komisionu jer farmerke su se jedino i mogle kupiti u „Komisionima" po visokoj ceni. Najpoznatije marke su bile „Levis" „Li" i „Super Rajfl".Dzins je izvestan period bio zabranjen za nošenje u školama kao „neprihvatljivo dekadentan za socijalističku mladež". Onaj ko bi došao u školu u farmerkama bio bi vraćen kući da se presvuče i „da se pristojno obuče".Ali Bane Bumbar i Miki Rubiroza nisu marili za to , oni su ih jos i izbeljivali u kupatilskoj kadi trljajuci ih po sredini nogavice do iznemoglosti.
Danas ga nose svi, od prinčeva i princeza, do beskucnika na ulici, preko mladih devojaka, koje traže baš svoj par idealnih farmerki.



























37 коментара:

  1. Ja jos tragam za mojim idealnim farmerkama...:)

    ОдговориИзбриши
  2. sve super osim plasticnih narukvica

    ОдговориИзбриши
  3. Cardigan je predivna!!
    Divna svetlo-plava kombinacija!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga,mozda je suvise monohromatska ali najvise mi se dopalo tako...

      Избриши
  4. Diavn uvod u outfit! Morat ću si nabaviti kakvu džins haljinicu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Fantastično uklopljeno, džins na džins je fenomenalna opcija! Cipelice predivne, čak i ovako pokisle. I ne, nisam znala, oduvek sam džins vezivala za kopače zlata na Zapadu :)))
    I opet, meni se dopadaju plastične narukvice ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da budem iskrena i ja sam do skoro imala tu verziju o nastanku dzinsa,valjda zbog njihove neizbezne agresivne kampanje u svemu pa i u tome...

      Избриши
  6. Zanimljiva kombinacija, u svakom slučaju lepa :)

    ОдговориИзбриши
  7. Joj, jedan dio teksta me je podsjetio kada sam bila u Internat u Englesku. I nama je bilo zabranjeno da nosimo farmerice u skolu, svaki put kada bi se pojavili u farmerice poslali bi nas u sobu da se presvucemo, iako je to bilo prije 5godina. Ahhhh....sada me hvata mala nostalgija! :)

    A slike su slatke, boje koje si uklopila mi se najvise svidjaju, opustajuce za oci! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto vidis - istorija se ponavlja...ali opet pre 5 god ??? ne mogu da verujem...

      Избриши
    2. A to im je bilo kao da ne izgledamo svi isto, jer da smo nastavili uveli bi nam uniforme....:)

      Избриши
    3. E vidis ja sam dete socijalizma pa sam u I i II osnovne nosila skolske kecelje...

      Избриши
  8. Osim sto se odusevim lepim i elegantnim kombinacijama, kvalietan tekst je ono sto me uvek zaseni :)))!

    Inace posle 4 neuspela pokusaja da pratim blog, nije htelo da mi ucita, uspela sam konacno :)). 64 citateljka :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E hvala,kako sam krenula preorjentisacu se samo na moja pisanija, cini mi se da vise pohvala idu ka tekstu...da li je to do moga bloga ili tvoga kada nece da ucita iz prve?

      Избриши
    2. Moguće je da je nešto do interneta generalno. Nema šta da bude do blogova, dešava se ponekad, ali važno je da sam uspela :). Ne, ni slučajno, ovaj modni blog je veoma kompletan i zato mi se dopada. Osim lepih kombinacija, dobrih fotografija i prateći tekst je veoma bitan. Iako sam mlađa malo i ne oblačim se toliko formalno, obožavam da dođem ovde i nađem super inspiraciju :))))

      Избриши
  9. Da, slazem se, odlicni su ti tekstovi. A meni se ova kombinacija svidja, cini mi se, najvise od svih do sada. Lezernost ti stoji, ova kombinacija dzinsa sa ovim ljubicastim detaljima i cipelama me jako prijatno iznenadila. Savrseno izgleda. A ti blistas sve vise. Mora da je delimicno i od blogerskih pohvala! Cini mi se da si u ovoj kombinaciji najvise svoja, bar meni tako izgleda. Extra je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moguce da je od pohvala ! Ja sam kao kakvo dete u tom smislu - pohvale me teraju na bolje a pokude me malo pokolebaju...

      Избриши
  10. Hi, thank you for comming by again sweety!

    You look gorgeous!

    Kisses,
    Silvia

    http://rock-and-roses.blogspot.ro/

    ОдговориИзбриши
  11. Veciti dzins je uvek u modi, a vama stoji neodoljivo! Stvarno svidja mi se ova kombinacija, a posebno mi se svidja kada se uvuce kosulja u farmerke. Vasa zgodna figura dolazi samo do izrazaja! ;)

    ОдговориИзбриши
  12. so sad i can't understand nothing :( but i love your look- really fantastic.
    lovely greets
    maren anita

    FASHION-MEETS-ART by Maren Anita

    ОдговориИзбриши