понедељак, 1. април 2013.

UMERENOST...

Nedavno cuh jednu jako istinitu recenicu : Ne dozvoli da najskuplja stvar na tebi bude tvoja odeca,da ne bi jednog dana shvatio,da ti je dusa jeftinija od onoga sto nosis. I zaista,ova beskompromisna tranzicija u kojoj se svi nalazimo iznedrila je stanje kolektivnog duha koje tera na prekomerno trosenje a zove se potrosacki mentalitet.Kupovina nepotrebnog. Kupovina bez razloga. Kupovina radi kupovine.Oni koji me poznaju verovatno sada misle da sam ja poslednja osoba na ovom svetu koja bi trebala pametovati oko ovog fenomena.Jer sam i ja kao i mnogi upala u taj vrtlog , postala potrosac,idealan konzument reklama.Ali valjda kada se suocis sa problemom i priznas svima da ga imas- tek onda sledi oporavak.Godinama razmisljam o tome,dajem sebi casnu pionirsku da je gotovo sa kupovinom,da ima toliko pametnijih stvari na ovom svetu gde se moze potrositi novac.I tako bude neko vreme,zakocim,kazem - ma sve su to samo krpice,sta ja imam od toga,hoce li mi zivot biti lepsi,ispunjeniji,hocu li biti istinski srecnija?Zaokupim se drugim stvarima-citam,pisem,setam.Kazem okolini-kupovina je proslost za mene,ja sam sada na terapiji,na odvikavanju od sopinga. A onda se pojavi bolji posao,visa primanja,veci apetiti.I opet Jovo nanovo.Priznam sebi krisom da uzivam u tome,da mi srce kuca najjace ispred izloga,da mi se dlanovi znoje nesmanjenom zestinom kada vidim nesto sto mi se dopada i do kuce smisljam kako da ga kupim.Ima li tu mesta za psihologa? Ne znam kako vi,jesam li sama u ovom zacaranom krugu? Gde je tu znak STOP,gde je sredina? I bas kad pomenuh sredinu,mozda je to pravi odgovor.Mozda je umerenost prava rec? Treba sebi priustiti zadovoljstva te vrste,ugoditi,osecati se lepo ali i naci granicu.Ne smemo dozvoliti agresivnom marketingu ( gle cuda a radim u istom ) da nas uveri kako nam je bas TO neophodno i kako ce nam zivot biti totalno bezvredan ukoliko TO ne nabavimo.Dakle,samo je jedna magicna rec - UMERENOST.



                                     CIPELE - OBUCA BEOGRAD
                                     JAKNA - VINTAGE
                                     PANTALONE - NISU BRENDIRANE
                                     KOSULJA - NIJE BRENDIRANA
                                     TORBA - NIJE BRENDIRANA























38 коментара:

  1. Pretpostavljam da si se zbog navedene teme i obukla, da kazem, diskretno. Bogami, potpuno te razumem, isti slucaj je i sa mnom i svesna sam toga, sto je dobro. I isto me hvata groznica i lupanje srca pred izlozima. Verovatno je sa vecinom zena tako. I u pravu si, zlatna sredina je lek-kupuj ali s merom sto znaci da samo treba da kontrolisemo sebe i da budemo realne. A ludosti da dozvolimo sebi ponekad

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo je obrnuto,prvo sam se slikala pa je iz mene izasla tema.Nema nam druge,samo umereno,ako ikako to mozemo,u suprotnom postajemo robovi trzista...sve nam je malo...nicega dosta...

      Избриши
  2. Kao prvo,odlican tekst,stvarno volim da procitam tvoje postove.
    Kao drugo,divan outfit.Jako mi se svidja ova kosulja,jako lep dezen.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Una...tekstom sam bas ogolila svoj karakter ali sta radim,nekako sam morala...

      Избриши
  3. Joj i ja imam isti problem...ali kako da se odoli svim tim slatkim stvarcicama. :) Odlican outfit.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam...ja i napisah ovaj post u nadi da cemo zajednickim snagama doci do resenja...

      Избриши
  4. Kupuj ono što ti perfektno stoji i ne pristaj na ustupke! To jedino što uspevam da praktikujem... A željno dete, hoću sve! Baš kao što hoću tu ogrlicu!!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Divan outfit!:) Odlican tekst, slazem se u potpunosti!:)

    ОдговориИзбриши
  6. Veoma lepa kombinacija , a sto se tice kupovine , smatram da ukoliko je osoba ispunjena iznutra nece imati ni preteranu potrebu da nagomilava materijalne stvari . U redu je kupovati samo ono sto cemo da iskoristimo .

    ОдговориИзбриши
  7. Uhhh kako sam se samo prepoznala u ovom tvom tekstuu! :D
    Super, torba i cipele su mi favoriti!

    ОдговориИзбриши
  8. divne su mi tvoje kombinacije, u skladu sa godinama, zenstvene, umjerene ali uvijek nekako efektne :*

    ОдговориИзбриши
  9. Jednostavno, lijepo. Ja takve kombinacije najviše volim!

    ОдговориИзбриши
  10. Divna kombinacija,prelep tekst.Koristi umerenost gde treba i kada treba,a lepotu pusti neka sija-tvoje lepote nikad dosta.

    ОдговориИзбриши
  11. Mnogo lepo izgledaju ovi nude komadi na Vama!!
    Svidja mi se jer je tako sve lepo i zenstveno!!

    Super!!

    ОдговориИзбриши
  12. Hehe, mislim da se uz blog sigurno nećeš osolboditi želje za kupovinom, čak naproti, ali šalu na stranu, baš jedna umerena i fina kombinacija :)

    ОдговориИзбриши
  13. Odlično rečeno!
    Meni je nekako ogrlica glavni utisak ;)

    ОдговориИзбриши
  14. Baš lepa kombinacija.
    Uh, i meni se desi da me ponese kupovina, ali se trudim da podsetim sebe da je to impulsivna reakcija i da treba da sačekam da prođe nekoliko dana. I nakon toga me ta stvar uopšte više ne privlači toliko.

    ОдговориИзбриши
  15. Ja ako ne kupim odmah, zelja bude jos veca :D
    Divna i jednostavna kombinacija, moj favorit je ogrlica :)

    ОдговориИзбриши
  16. Zaista si sve bolja i bolja. Imam mali savet, pocni da ubacujes č š đ i ostala slova, stavljaj razmak nakon tacke, zareza jer je to neka opsta internet kultura i cini test citljivijim =))

    ОдговориИзбриши
  17. Odlican teks. Svi ponekad treba da zastanemo i preispitamo svoje postupke.
    Shopping je meni uzivanje, ali se trudim uvek da kupujem ono sto mi j ezaista potrebno!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tacno,i ja kao sto u tekstu pise zaista volim da kupujem a kada kupim krene savest da me grize...

      Избриши
  18. Slazem se za kombinaciju, jednostavna - a lepa.. ali ono sto posebno moram da pohvalim je tekst uz fotografije! Uvek je ono sto pises sjajno, i ovo je definitivno vise od modnog bloga, jednaku paznju posvecujes i tom delu i svaka ti cast za to! :)

    ОдговориИзбриши